sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Koiramaisia kuvausharjoituksia

Minä kävin siis viime viikolla sen Rajala ProShopin järjestämän järkkärikuvauksen jatkokurssin Tampereella, sen veti Pekka Punkari ja täytyy kyllä sanoa, että KANNATTI! Ilman tuota kurssia olisin edelleen kuvannut väärillä asetuksilla, enkä olisi ymmärtänyt mitä ihmettä varten tuossa kameran säädöissä ylipäänsä on olemassa P-kirjain, S-kirjaimen ymmärrän, samoin A:n, mutta P oli ihan ylimääräinen, mielestäni...

Pelkäsin, että haukkasin liian ison palan osallistuessani jatkokurssille, mutta ei, Pekka Punkari oli hyvin selkeäsanainen ja kävi asioita läpi ihan ymmärrettävästi. Huomiota kannattaa kiinnittää siihen, että kuvaa aina L-koolla, eli suurinta mahdollista kokoa, aina niukimmalla pakkaustasolla, eli kamerassa Fine tai extra fine ja RAW- tiedostona kannattaa kuvata. Nuo kaikki itsellä olikin jo kunnossa, olen jo edellisen kurssin (Altti Näsin peruskurssi) kuvannut niin, että kamera ottaa aina sekä RAW- että JPG- kuvat. ISO-herkkyyden kannattaa kuulemma olla autoISOlla, eli antaa kameran päättää... ISO- säätöön kannattaa kuulemma puuttua vasta, kun mennään yli 1600 ISO-arvojen yli...
Valkotasapainon säätöä harjoiteltiin myös, yleensä sekin kuulemma kannattaa antaa olla automaatilla, mutta sitäkin säätämällä kuvien värimaailma muuttuu ihan täysin toisenlaiseksi.
Ja se, mikä jää edelleen kuvaajan haasteeksi, on tarkennus kohteeseen, sitä ei mikään asetus tai säätö tee kuvaajan puolesta, haastetta siinäkin... Kertatarkennusta suositeltiin jatkuvan tarkennuksen sijaan, tosin liikkuvia kohteita kuvattaessa jatkuva tarkennuskin voi olla käyttökelpoinen, jos kontrastia löytyy riittävästi, eli kamera pystyy erottamaan kohteen.
Valotuksen korjaamistakin suositeltiin, etenkin kun kontrastia on paljon, esim. valoa ja varjoa. Tummia kuvia pystyy aina avaamaan kuvan käsittelyohjelmalla, mutta ylivalottuneita ei pysty korjaamaan, yksityiskohtia ei siis kuvan käsittelyohjelmallakaan saa enää esiin.
Ja sitten oli tietysti ihan perusasiaa aukoista, suljinajoista ja terävyysalueista. Nämä on itselleni haasteellisia, kun numeroissa ei tunnu oikein olevan mitään logiikkaa... Mitä suurempi aukko, sitä pienempi numero, mutta mitä isompi syväterävyysalue sitä suurempi numero..
Myös salamaa (ihan tuota kameran omaa perussalamaa) Pekka Punkari ohjasi käyttämään rohkeasti ja kokeilemaan sen vaikutusta kuviin. Hän oli sitä mieltä, että salaman käyttöä vältellään vähän suottakin.


Ja sitten käytiin hyvin pikaisesti läpi myös kuvankäsittelyä, Lightroomia Punkari tuossa tilaisuudessa esitteli, mutta sanoi, että ladatkaa vaikka tuo ilmainen Picasa, silläkin pääsee hyvin alkuun.
Nämä kaikki postauksen kuvat on nyt käsitelty Picasalla. Oikeastaan kaikki kuvat olivat liian tummia, mustanpuhuvia ja kun kohteena ovat koirat, väritykseltään musta ja tummanruskea, niin voi arvata, ettei kuvista juuri mitään erota...

Kävimme viime viikonloppuna metsässä koirien kanssa ja meinasin jo hävittää kaikki nämä kuvat, kun olivat niin huonoja, mustia ja varjoja... Onneksi en ollut vielä saanut aikaiseksi, nimittäin kun nämä oli kuvattu RAWina ja käsitelty Picasalla, kaivettu vaaleat kohdat esiin, niin näistähän tulikin ihan kelvollisia, ainakin osasta. 
Tämä ylempi kuva on alkuperäinen ja alapuolella Picasalla käsitelty, koiran naamasta saa paljon paremmin selvää, toki valkoiset alueet ovat vähän puhkipalaneita, mutta kuvan rajauksella tästä olisi tullut vielä parempi..
Alla olevasta kuvasta ei alunperin saanut mitään selvää... Minusta on kovin lohduttavaa, että jos säädöt eivät satu kiireessä ihan täysin kohdalleen, kuvien käsittelymahdollisuus on valtava myös jälkikäteen. Mulle ainakin sattuu melko usein niin, että kuvat ovat nimenomaan liian tummia.
Nyt minua polttelee tietysti uusi, valovoimaisempi objektiivi tuohon isompaan kameraan ja oikean, hyvän kuvankäsittelyohjelman hankkiminen, tämä on sitten loppumaton tämä tarpeiden lista tässä valokuvaamisessa, aina tulee uusia kun kuuntelee vähän aikaa ammattilaisia... Tokikaan en kuvittele olevani mikään ammattilainen tai edes hyvä kuvaaja, mutta halua oppia kyllä löytyy!

Nyt täytyy lähteä todellisuuteen tästä valokuvien maailmasta ja ryhtyä ruoan laittoon! 

Kivaa sunnuntain jatkoa teille kaikille!

18 kommenttia

 1. Hyviä kuvia!
  Minustakin olisi kiva päästä valokuvauskurssille, niin osaisi paremmin käyttää tuota kameraa. Täälläpäin taitaa vaan olla aika harvassa nuo kurssit.
  Mukavaa sunnuntaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ellen! Kyllä se vaan hyvää tekee tuo kurssi aina välillä, toivottavasti sinnekin päin löytyisi joku sopiva kurssi! Kivaa alkanutta viikkoa!

   Poista
 2. Minulla on ollut pienen ikuisuuden agendalla mennä jollekin edes lyhelle valokuvauskurssille, mutta en ole saanut aikaiseksi. Täytyypäs tsekata Rajalan tarjontaa.

  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se oppi aina virkistää :). Rajalalla on tosiaan tarjolla kursseja eri paikkakunnilla ja oli peruskurssia ja jatkokurssia jne., toivottavasti löytyy sieltä sopiva!

   Poista
 3. Tosi hyviä kuvia. Itse haluaisin käydä uuden kurssin. Yhden olen käynyt ja sieltä sai paljon oppia mutta lisä oppi ei ole haitaksi koskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se vaan niin on, että ei oppi ojaan kaada :D Ja yhdellä kamerakurssilla tahtoo tulla niin paljon uutta asiaa, ettei pieni pää pysty omaksumaan, joten kertausta tarvitaan. Tältä kurssilta sai kyllä mukaansa tosi selkeän kirjan, jossa on paljon kuvia :)

   Poista
 4. Annukka jo tästä kurssista kirjoittelikin, ja vaikka melkein silloin innostuin asiasta, niin täytyy kai kuitenkin myöntää, että minun kärsivällisyyteni ei taida riittää kaikkeen tuohon säätämiseen. Siispä nostan hattua sinulle ja muille, jotka jaksavat näitä asioita opetella ja vielä meille muille niistä kirjoitella!

  Kivoja kuvia ja söpöjä naamoja! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin minäkin Satu ajattelin, ettei riitä kärsivällisyys eikä intokaan, mutta ehkä sitten kuitenkin... Kiitos kehuista :)

   Poista
 5. Hyviä kuvia! Kurssi ois kyllä tosi tarpeellinen... IHanaa alkavaa viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jassuntassu! Kurssi oli kyllä hyvä, ainoa vika tässä on, että nälkä kasvaa syödessä...

   Poista
 6. Minullakin on listalla valokuvauskurssi, siis olen vihjannut ukolle, että haluisin sellaisen ;) Tähän mennessä olen pärjännyt aihetta käsittelevien kirjojen ja kokeilun kautta, mutta silti on paljon kysymyksiä joihin haluan vastauksen, selisen että blondina sen oikeesti ymmärrän ;)

  Söpöjä mussukoita noi koirulit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kirjoista oppiminen ja kokeilu on hyviä, mutta joskus voi päästä vähän helpommalla, kun joku selittää asian... Tuo kurssi ainakin oli niin selkeä ja kun kuvin havainnollistetaan niin jopa minä ymmärsin, eli ei muuta kuin lisää vinkkiä isännälle :D

   Poista
 7. Kääk. Nyt alkoi kuulostaa siltä, että vaikeammaksi vaan menee :D. (Ja siellä alkeiskurssilla nimenomaan kehotettiin valkkaamana tallennusmuodoksi suosiolla jpeg ja jättämään RAW:t ja niiden käsittelyt suosiolla ammattilaisille :). Eli mitähän tässä nyt oiken pitäis uskoa..) Ja tuo P jäi myöskin mysteeriksi, mutta eiköhän ne siitä ala valkenemaan, kun itsekin sinne Pekan kurssille pääsen. Taitaa mennä toukokuulle, ja silloin voi tosiaan olla mielenkiinnon aiheet jo muualla, mutta pikkuhiljaa, pikkuhiljaa..

  PS. Kivoja kuvia, joista mun mielestä ykköshieno on toi kolmas ylhäältä <3

  VastaaPoista
 8. Ei mitään syytä hätäillä Annukka, katsos peruskurssin jälkeenhän me ollaan jo ihan pro-tasoa ;). Ei vaan, kun kuvaa sekä RAW- että JPG-tiedostoilla niin voi sitten jälkikäteen valita, onko kuva riittävän hyvä ihan sellaisenaan vai haluaako sitä parannella :). Kun kävin sen Altti Näsin peruskurssin, niin siellä kyllä kehoitettiin myös tekemään näin. Tuo P tuntuu olevan sellainen yleisohjelma, sillä pärjää aika pitkälle jo ihan pelkästään...

  Kiitos, minustakin tuo kolmas kuva on paras, nämä herrat ovat melkoisen haasteellisia harjoituskohteita, koska eivät todellakaan pysähdy metsässä poseeraamaan :D.

  Mukavaa viikonjatkoa!

  VastaaPoista
 9. Ihanat koirulit! Hienoja kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu, onhan nämä kaverit melkoisen ihania :)

   Poista
 10. Mukava lukea harjoitteluasi ja opettajasi neuvoja. Voi katsoa, että löytyisikö itsellekin jotain uutta :) Ihanat, rakkaat kuvattavat sulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä, nämä karvakorvat ovat ihania kuvattavia ja niin rakkaita ja ärsyttäviäkin, karvoja joka paikassa... Mutta tuovat kyllä haastetta kuvaukseen :D

   Poista

Kaikki saamani viestit ilahduttavat minua suuresti, kiitos siis sinulle!

© Meidän elämää
Maira Gall